Green Dreaming #3

Hallo allemaal! Mijn vakantie is ondertussen weer voorbij en wat vliegt de tijd toch als je eventjes vrij hebt, maar toch van alles te doen hebt. Nu vervelen wij ons eigenlijk nooit, want Bren en ik hebben altijd wel plannen en dingen op onze To-Do lijstjes staan, dus het is geen moment saai. Afgelopen week ben ik druk bezig geweest met nadenken over mijn persoonlijke ontwikkeling voor 2023 en heb ik mijn doelen opgesteld. Deze week ga ik die dan ook met jullie delen, ter inspiratie! Een ding is in ieder geval duidelijk, 2023 is zo’n jaar waarin ik er hopelijk weer achter ga komen dat het nooit te laat is om nieuwe dingen te leren!

Een vliegende start

Vaak merk je dat je in deze donkere maanden wat minder gemotiveerd bent, of tenminste, ik vind het altijd wat lastiger om op te staan, vooral in Januari. De feestdagen en gezellige lichtjes zijn vaak weer opgeborgen en dat maakt Januari altijd een mega so(m)bere maand voor velen. Februari noemde ik dan vaak ook Januari 2.0, omdat je dan nog steeds een beetje dat gevoel hebt dat de winter nog niet voorbij is en er bar weinig gebeurt. Aan de andere kant is dat misschien ook wel weer goed, want dat geeft je de ruimte om een vliegende start te maken met je plannen voor het nieuwe jaar.

Januari is typisch gezien zo’n maand waarin je niet veel vrij bent en ik zeg dan ook vaak gekscherend dat ik Januari als vanouds op kantoor vier. Dat is op de eerste week na ook geen leugen. Januari is bij uitstek een maand om enorm productief te zijn en de basis te leggen voor al je plannen voor het jaar. Februari is dan ook nog een mooie maand om door te pakken, zodat je er de rest van het jaar baat bij hebt gehad dat je een goede start hebt gehad!

Het belang van een goede motivatie

Er komt natuurlijk niets van al die mooie plannen zonder een goede motivatie. Maar hoe zorg je er nou voor dat je die ook hebt? Dit is een vrij lastige kwestie vind ik, want iedereen motiveert zichzelf natuurlijk op een eigen manier, dus ik kan alleen zeggen wat voor mijzelf werkt. Wat is die manier dan? Heel kort samengevat is het dat ik ervoor zorg dat ik zowel lichamelijk als mentaal goed in mijn vel moet zitten om motivatie te hebben. Dat betekent voldoende bewegen, mediteren, journalen, gezond eten, regelmaat, ritme en ook voldoende rust! Dit vereist behoorlijk wat discipline en is ook absoluut niet gemakkelijk. In het 6-minuten dagboek wordt aangehaald dat onderzoek heeft uitgewezen dat als je een nieuwe gewoonte wilt aanleren, dat dit zo’n 70 dagen kost. Dat betekent dus dat als je werkelijk gedisciplineerd wilt worden je dagelijks bepaalde dingen moet doen om ervoor te zorgen dat je het als gewoonte gaat zien en het een automatisme voor je wordt. Zo is voor mij het niet snoozen en direct opstaan zodra de wekker gaat een aangeleerde gewoonte, maar het kunnen opbrengen om kort na het wakker worden direct actief te gaan sporten ook. Als je het maar lang genoeg blijft volhouden, weet je op een gegeven moment niet anders meer.

Waarschijnlijk denk je nu na het lezen hiervan dat ik makkelijk praten heb, omdat ik het ogenschijnlijk allemaal op orde heb. Echter, ik ben ook een mens van vlees en bloed en helaas ook niet onfeilbaar. Soms is het maar al te makkelijk om weer toe te geven aan oude (veelal slechte) gewoonten en dan moet je jezelf wel een schop onder de kont geven om deze weer los te laten. Zo heb ik sinds onze verhuizing veel meer moeite met het vinden van een juist moment om mijn dagelijkse meditatie te doen en schiet deze er dus regelmatig bij in. Daardoor merk ik ook dat ik toch wat minder goed in mijn vel zit op mentaal vlak en wat de enorme profijten zijn van dagelijks mediteren. Een van mijn doelen voor dit jaar is dan ook dat ik het dagelijks mediteren weer echt wil oppakken en een modus wil vinden om het ook echt vol te blijven houden. Het mag niet meer iets optioneels zijn, maar moet weer een gewoonte zijn, op een vast tijdstip op de dag.

Monday Motivation

Veel mensen ervaren op zondag dat knagende gevoel dat maandag weer om de hoek staat en daardoor genieten ze dan veel minder van de vrije tijd die ze hebben. Je moet weer vroeg naar bed, want de wekker gaat weer! Toch heb ik me in de afgelopen jaren heel erg over dit gevoel heen weten te zetten. Het is een feit dat het weer maandag wordt, maar het is wat voor emotie of gevoel je hier aan hangt wat bepalend is. Als je weet dat je de tijd niet kunt stoppen, waarom zou je dan jezelf zorgen maken over het feit dat het weer maandag wordt en je dan moet werken? Zelf zie ik graag de maandag weer als een schone lei en maak ik graag een To-Do lijst voor de week waar ik alles wat ik wil bereiken opschrijf. Op die manier motiveer ik mezelf echt veel meer om ook echt wat gedaan te krijgen en als ik maandagochtend vroeg bij de sportschool arriveer, dan heb ik er na een tijdje ook gewoon echt weer zin in dat het een frisse nieuwe week is. Dat ik een Stoïcijns gedachtegoed heb, betekent absoluut niet dat ik geen emoties mag voelen en altijd maar door moet blijven gaan, maar wel dat je moet beseffen dat die hekel aan de maandag alleen komt omdat je zelf een negatief waardeoordeel hebt gehangen aan een dag en jij zelf verantwoordelijk bent voor je eigen gedachten en meningen. Die kun je gelukkig bijsturen en veranderen en daarom is voor mij maandag juist altijd een motiverende dag! 🙂

Ik hoop dat jullie een fijne week gaan hebben. Ik heb in ieder geval al weer een frisse To-Do lijst klaarliggen voor deze week en heb zin om mijn jaardoelen later deze week met jullie te delen!

Happy dreams!

~Jeffrey

Gepubliceerd door Jeffrey Debris

Jeffrey Debris is the author of the Shaedon Resurgence scifi trilogy. Besides being a writer he also enjoys video games, reading, music, and movies.

3 gedachten over “Green Dreaming #3

  1. Jeffrey, I always enjoy all you say reflecting on where you are in the course of your year & life!
    Ah, you turn the January-February “blues” into good months to make plans for the year! I like your elaboration on “Good Motivation” as an outgrowth of feeling good physically & mentally & then what specific actions you take in your life. And then learning a new habit in 70 days until it becomes automatic! So get back into your meditation!!! And I really identify with your Sunday to Monday “blues”!!! You turn it into a positive using Monday to make a To-Do list for the week! Can’t wait to read about your 2023 goals!!! –Great blog as always! Phil

    1. I have been meditating since Monday, by setting my alarm clock at 6AM. I’m far from a morning person, but didn’t see any other alternative but to set my clock 15 minutes earlier. My reasoning is that 15 minutes won’t make a huge difference on my sleep anyway and so far, it seems I was right about that. The meditation really does help to smoothen the mornings a lot and allow me to kick-start the day in a much less rushed way. After that I’m exercising close to the office, after which my workday starts. So far, so good! 🙂

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: