Het Belang van Haalbare Doelen Stellen

Eerder deze week vertelde ik over het stellen van doelen voor dit jaar en dat ik er nog op terug zou komen hoe je dit kunt doen. Vandaag ga ik jullie laten zien hoe ik dit aanpak. Het is gelukkig niet moeilijk, maar je moet er wel eventjes goed voor gaan zitten natuurlijk! Zelf vind ik het heerlijk als ik een doel heb waar ik naartoe kan werken. Houd er altijd rekening mee dat een doel op zich er niet voor zorgt dat je gelukkig wordt, aan je doelen werken moet dat al doen! Laten we een kijkje nemen 🙂

Het juiste gereedschap voor de klus

Ik plan en stel jaarlijks doelen voor mijzelf sinds 2016. Er is een bepaalde methode die ik daarvoor gebruik die ik zelf erg prettig vind. Door deze methode ben ik ook goed in staat mijn doelen in de gaten te houden. Ik kwam ooit een artikel tegen op internet hierover en sindsdien is het een jaarlijks terugkerend ritueel geworden voor me. Ik kijk er ook elke keer naar uit om weer aan de slag te gaan met het stellen van doelen en weer met een stukje persoonlijke ontwikkeling bezig te zijn. Ik vind het heerlijk om aan mijn doelen te werken en te zien dat ik weer gegroeid ben. Het enige waar je dus goed op moet letten is dat je doelen realistisch zijn, anders ga je jezelf teleurstellen en dat is absoluut niet goed voor je zelfvertrouwen. Het is dus enorm belangrijk dat je doelen ook haalbaar zijn!

Doelgedreven te werk gaan!

Veel mensen zijn doel gedreven wezens, ik ben er zelf ook echt zo een. Ik vind het altijd heerlijk als ik er weer eentje af krijg, omdat het echt veel voldoening kan geven als je aan een groot project hebt gewerkt en het eindelijk af is. Met dit in mijn achterhoofd zorg ik er dus ook voor dat ik mijn doelen haalbaar houd, zodat ik dat gevoel kan blijven ervaren. Niemand vindt het leuk om terug te kijken naar alle doelen en te zien dat meer dan de helft niet is gehaald. Datzelfde geldt ook voor goede voornemens. Meer dan de helft van alle mensen die ze hebben laat ze verwateren, vaak al na twee weken in het nieuwe jaar. Maar dat heeft ongetwijfeld te maken met de manier waarop ze alles aanpakken, denk je niet?

Een voorbeeld: Dit jaar wil ik wekelijks op ons blog minimaal een blog hebben geschreven. Het doel is simpel, maar ook leuk; ik hou van schrijven en mijn gedachten delen met anderen. Er is zo veel waar ik over kan bloggen; onze groene leefstijl, traditionele groene hekserij, mindfulness en mijn Stoïcijnse gedachtegoed. Het is echt niet moeilijk om elke week een blog te schrijven. Daarnaast heb ik mezelf uitgedaagd om elke dag te gaan schrijven! Je bent immers geen schrijver als je niet schrijft 😉 Tegen het einde van het jaar hoop ik dat als gevolg daarvan we ook meer volgers krijgen, maar vooral dat de mensen die onze blogs lezen zich geïnformeerd voelen en geamuseerd.

Zorg voor SMART doelen!

Als je doelen voor jezelf stelt, dan moet je zorgen dat ze zo eenduidig mogelijk zijn. Een methode die je hiervoor kunt gebruiken is de SMART-methode. Deze wordt in het bedrijfsleven veelvuldig gebruikt en zorgt ervoor dat je doelen duidelijk, maar vooral ook haalbaar zijn! SMART is uiteraard een afkorting en elke letter staat voor een criterium waar je doel aan moet voldoen. Laten we even kijken wat de letters betekenen:

S – Specifiek: Je doel moet specifiek zijn, dus het liefst uitgedrukt in cijfers, of eenduidig. Een goed voorbeeld:  “Ik wil dit jaar 25 boeken lezen.”

Een slecht voorbeeld: “Ik wil meer boeken lezen.”

M – Meetbaar: Je doel moet meetbaar zijn! Wanneer is je doel bereikt? Is het tussentijds te meten of je goed bezig bent?

Een goed voorbeeld: “Ik wil dit jaar 10 kilo afvallen.”

Een slecht voorbeeld: “Ik wil een betere conditie en slanker zijn.”

A – Acceptabel: Je doel moet haalbaar zijn. Eis dus niet teveel van jezelf!

Een goed voorbeeld: “Ik wil elke dag 15 minuten lezen.”

Een slecht voorbeeld: “Ik wil elke dag 6 uur lezen.”

R – Realistisch: Je doel moet realistisch zijn. Vraag dus niet het onmogelijke van jezelf! Denk eraan dat alles wat je wilt doen wel haalbaar moet zijn met hoe je op dit moment als persoon bent.

Een goed voorbeeld: “Ik wil dit jaar een cursus creatief schrijven voltooien.”

Een slecht voorbeeld: “Ik wil binnen een jaar huisarts worden.”

T – Tijdsgebonden: Je doel moet een deadline hebben waarop je het wilt hebben bereikt. Een deadline maakt het vele malen waarschijnlijker dat je je doel gaat halen. Zet er dus altijd een tijd bij wanneer je het doel wilt hebben gehaald.

Een goed voorbeeld: “Eind Juni wil ik het manuscript van mijn zesde boek af hebben.”

Een slecht voorbeeld: “Ik wil uiteindelijk 10 kilo afvallen.”

Als je doel voldoet aan al deze criteria is het een SMART doel en dat betekent dat je veel duidelijker voor ogen hebt wat je wilt bereiken, binnen welk tijdbestek en het creëert op die manier enorm veel rust! Probeer het zelf maar eens. 🙂

Twaalf maanden, tien doelen

Mijn complete lijst met doelen bestaat uit doelen die voornamelijk met bloggen en schrijven te maken hebben, maar ook een stel andere, zoals lezen en mijn conditie verder verbeteren. Niet geheel onbelangrijk staat dit jaar voor mij ook in het teken van Bren helpen met het reilen en zeilen van de shop! Ik houd de administratie bij en doe op de achtergrond van alles aan de webshop! Dit jaar moet ik ook een hoop nieuwe dingen gaan leren, dat is in ieder geval wel duidelijk.

Overall denk ik dat ik een stel mooie doelen ga stellen voor dit jaar en ik hoop dan ook een heerlijk productief, creatief en inspiratievol jaar gaat worden. Het zijn vooral doelen waar ik een hoop lol aan ga beleven, dus dat maakt het ook een stuk waarschijnlijker dat ik ze ga halen 😉

“Zie in jezelf. Daarbinnen is een bron van het goede die nooit ophoudt te stromen, zolang je niet ophoudt jezelf te onderzoeken.” — Marcus Aurelius

Om nog even terug te komen op de titel van het artikel; haalbare doelen stellen is in mijn opinie iets dat je absoluut gaat helpen om je goed te voelen over jezelf. Als je eenmaal een doelt hebt bereikt voelt dat altijd heerlijk, maar het gaat natuurlijk niet om het doel op zich, het gaat ook om de weg ernaar toe! Dat je kunt terugkijken op een mooie weg die je bewandeld hebt!

Wat zijn jullie plannen voor dit jaar? Als je iets wilt doen om je leven positief te veranderen, of iets nieuws te leren, doe het dan gewoon! Want het is in dit opzicht altijd beter om spijt te hebben van iets dat je wel hebt gedaan, dan iets wat je niet hebt gedaan! Dat heb ik zelf ook vaak genoeg gedaan en dat gevoel van spijt is erg onprettig.

Happy planning!

Liefs,

Jeffrey

Gepubliceerd door Jeffrey Debris

Jeffrey Debris is the author of the Shaedon Resurgence scifi trilogy. Besides being a writer he also enjoys video games, reading, music, and movies.

2 gedachten over “Het Belang van Haalbare Doelen Stellen

  1. Jeffrey, I was very interested to read about the SMART method you use to make sure your goals are as clear as possible & achievable!!! You also offered worthwhile advice: Working on goals should be fun; Setting goals should advance personal development to grow as a person; & Set realistic goals to avoid disappointment; Thank you, Jeffrey. Now it is up to us to use the SMART method to set our own goals!!! –Good job here! Phil

    1. Hey Phil! I’m hoping to give people some useful tools to set achievable goals! This week I’ll be sharing my personal goals, so keep your eyes peeled for a new blog soon! ~Jeffrey

Geef een reactie

%d