Wat is Succes?

Vraag tien mensen wat succes is en je krijgt waarschijnlijk tien verschillende antwoorden. Ik zeg waarschijnlijk, omdat sommige antwoorden op het eerste gezicht op elkaar zullen lijken, maar als je ze van dichterbij bekijkt, is iedereen zijn maatstaf voor succes verschillend. Dit is iets waar ik dieper in wil duiken, want het is een onderwerp waar we het ontzettend veel over hebben en nog belangrijker, iets waar ontzettend veel mensen naar streven. Maar wat als succes een doel op zichzelf wordt? Brengt het je dan wel iets? En is het niet eigenlijk geluk waar je naar op zoek bent? Wat betekent succes voor jou? Laten we eens naar deze vragen kijken!

Wat als succes je primaire doel wordt?

Er zijn zoveel mensen op deze planeet die streven naar succes en geloven dat als ze maar op een bepaald punt komen, dat ze zichzelf ook succesvol mogen noemen. Maar is dat wel zo? Ik denk zelf van niet. Toen ik bezig was met mijn science fiction trilogie (The Shaedon Resurgence) en deze werd uitgegeven had ik verwacht dat het schrijven van een complete trilogie me een bepaalde mate van succes zou geven. Mijn verwachtingen van wat drie boeken schrijven me zou brengen was behoorlijk scheef. Nu ik ernaar terugkijk dacht een tien jaar jongere Jeffrey dat hij ondertussen wel bestsellerauteur zou zijn. Dat was destijds mijn maatstaf voor succes. Nu kijk ik nog steeds met trots terug op wat ik heb neergezet, want hoeveel mensen schrijven nou een trilogie? Dat op zichzelf was eigenlijk al een groot succes. Om terug te komen op de vraag, ik denk dat het erg belangrijk is dat we beseffen dat succes op zichzelf nooit een primair doel moet zijn. De weg er naartoe en het proces zijn allemaal onderdeel van ons succes en dat moeten we niet vergeten.

Brengt succes je wel iets?

Succes is zo subjectief, dat het moeilijk te zeggen is of het je wat zal brengen. Denk je wel eens: “Had ik dat maar, dan zou ik echt gelukkig zijn.”? Als je zo leeft zul je waarschijnlijk veel teleurstelling te verwerken hebben. Geluk is vluchtig en net als elke andere emotionele staat waar we in kunnen verkeren, kunnen we niet continu gelukkig en blij zijn, tenminste onze ego’s niet. We kunnen dankbaarheid beoefenen en content zijn met alles wat we wél in ons leven hebben, maar succes brengt geen blijvend geluk. Het kan je zeker een hoop brengen, zoals een goede gezondheid, financiële onafhankelijkheid, prestige, roem en zo nog meer, maar wat succes je uiteindelijk brengt, dat bepaal je vooral zelf.

Wat is succes voor jou?

Hier komt het allemaal op neer. Zoals ik eerder zei is de maatstaf voor succes voor iedereen verschillend en we kennen vele vormen van succes in ons leven. Misschien is voor jou een succesvolle relatie eentje waarbij je trouwt met je geliefde en samen een gezin sticht. Misschien is een succesvolle carrière voor jou dat je de CEO van een Fortune 500 bedrijf bent. Wat het ook zij, succes is voor iedereen anders en een van de doelen die ik met dit blog voor ogen heb is om dat duidelijk te maken. Wat succes voor jou ook betekent, verweeg eens of jouw maatstaf van succes ook echt die van jezelf is, of dat het misschien opgelegd is door iemand anders, je omgeving, of de maatschappij. Ik doel dan op maatstaven van succes als “The American Dream”, wat in onze Westerse samenleving zo vaak een maatstaf voor succes is waar velen naar streven en doodongelukkig worden, omdat dit gewoon niet voor iedereen is weggelegd. Dus wat is succes voor jou? Het is aan jou om dat te bepalen!

Wat is succes voor mij?

Het woord succes brengt bij mij ontzettend veel associaties naar boven. Een groot deel daarvan komen echt van Westerse indoctrinatie, waardoor veel van ons zich ook een mislukkeling voelen in onze maatschappij. We leven in een zogeheten meritocratie waarin we continu streven voor succes (bepaald door wat de maatschappij als succes definieert), wat als gevolg heeft dat de samenleving wordt ingedeeld in winnaars en verliezers. Dit is een van de grootste oorzaken van de polarisatie die we in onze maatschappij zien, deze dagen. Succes is ook voor mij iets heel erg persoonlijks en het omvat vele onderwerpen en komt in nog meer vormen. Maar als je mij vraagt wat mijn definitie van succes is, dan is dat de vrijheid hebben om te doen wat je wilt, zonder je zorgen te hoeven maken om financiën en dat ik elke dag de wereld een beetje beter kan maken dan de vorige. Voor mij is succes ook vrijheid van de geest. Ik ben ontzettend hard bezig met mijn geest trainen de afgelopen jaren, door meditatie. Echt in het moment te leven is een van de meest wonderlijke dingen die je kunt ervaren en als je dat kunt, dat zou ik zeker als een succes bestempelen. Maar succes zoals gedefinieerd in woorden, als je eenmaal los kunt komen van je ego, heeft eigenlijk totaal geen betekenis meer.

Wat is jouw maatstaf voor succes? Laat het ons vooral weten hieronder!

Magisch veel liefs,

Jeffrey

Gepubliceerd door Jeffrey Debris

Jeffrey Debris is the author of the Shaedon Resurgence scifi trilogy. Besides being a writer he also enjoys video games, reading, music, and movies.

2 gedachten over “Wat is Succes?

  1. Jeffrey, Your analysis, your comments, about success are profound! I thought I knew my own measures of success over the years until I read all you said! Your definition of success for yourself as freedom “to do,” freedom of the mind to “be in the moment,” to me is the definition of happiness. I would argue to separate “success” & “happiness.” This complicates articulating success for myself & I must separate success during my career from success in retirement. You really got me thinking with your blog on success! –Well done, Jeffrey!!! Phil

    1. Thank you Phil! I’ve recently delved deeper into this and several other subjects and what they mean to me now at this age. I’m nearly 42 and I feel that I am maturing and even outgrowing my old beliefs and values. Perhaps this is something that comes with age, but it definitely helps that I keep reading books and learning new things as I go! I don’t think I’ve been as strong mentally and in spirit as I’ve been at this stage of my life.

Geef een reactie

%d