Wat een jaar lang journalen mij heeft gebracht

Begin dit jaar had ik drie journals klaarliggen om mee aan de slag te gaan. Eigenlijk journal ik al heel wat jaartjes en dit geeft mij altijd aan het einde van elke dag even een momentje van bezinning en reflectie. Voorheen gebruikte ik daarvoor ook het 6 minuten dagboek, die echt een aanrader is, omdat je dan in de ochtend even 3 minuten bezig bent en in de avond. Na vijf van deze 6 minuten dagboeken houd ik nu meer echt een dagboek bij, wat gewoon een agenda is met elke dag een blanco pagina. Daarnaast heb ik er nog twee andere soorten journals bij, een dankbaarheidsdagboek en Elke dag een vraag.

Een hoop schrijven, maar waarvoor?

Drie journals lijkt een hoop, maar het kost me dagelijks misschien tien minuten en heel soms iets langer, als ik iets moois op wil schrijven in het dankbaarheidsdagboek. Het bijhouden van een dagboek werkt voor mij heel therapeutisch. Rond 22:30 begin ik doordeweeks met het afronden van mijn dag, omdat de wekker weer rond 6:00 in de ochtend gaat. Dan pak ik mijn dagboek en ga ik even aan de eettafel zitten om na te denken over wat deze dag mij gebracht heeft. Vaak heb ik in de ochtend een To-Do lijstje gemaakt, want daar ben ik verslaafd aan en wat mij houvast geeft voor de dag. Meestal check ik dan ook nog even of alles me die dag wel is gelukt.

Het dagboek geeft me een pagina per dag om al mijn gedachtes op te schrijven voor die dag. Dat betekent dat ik de ene keer bijvoorbeeld iets heel leuks op schrijf wat ik graag wil onthouden, of wat er goed is gegaan die dag. Wat echter nog belangrijker is, is wat er die dag minder goed is gegaan, of waardoor de dag totaal anders liep dan verwacht. Dit is vaak zo’n moment dat je er even in rust naar kunt terugkijken en kunt bedenken waarom de dag zo is gelopen en of het ook anders had gekund. Zelfreflectie geeft je dan de mogelijkheid om in te zien wat je beter had kunnen doen, of anders. Het is dus eigenlijk een stukje mindfulness wat je heel makkelijk kunt toepassen. Even alleen met je eigen gedachten.

Journals
Dit zijn de journals die ik dit jaar heb gebruikt

Maar ging het journalen dan ook goed, met drie journals?

Mijn dagboek houd ik echt heel netjes bij. Mocht ik om wat voor reden niet in staat zijn geweest om die dag in mijn dagboek te schrijven, dan haal ik dat altijd de volgende dag in. Liefst in de ochtend al, zodat alles nog redelijk vers in mijn geheugen zit. Als je lang genoeg (zo’n drie maanden) iets dagelijks doet, dan wordt het een gewoonte en merk je dat je het heel makkelijk oppakt.

Toch heb ik het dagboek met elke dag een vraag en het dankbaarheidsboek niet elke dag netjes ingevuld. De eerste ben ik met terugwerkende kracht nog aan het invullen, want de vragen zijn vaak heel kort en bondig te beantwoorden.

Mijn dankbaarheidsdagboek merk ik dat ik die toch veel minder snel geneigd ben te pakken. Dat komt niet omdat ik nergens dankbaar voor ben, maar omdat het boek niet datumgebonden is en je eigenlijk kunt invullen wanneer je daar zelf zin in hebt. Dat laatste is iets waardoor ik dan minder snel het boek er bij pak. Het komt ook zeker omdat ik veel dingen waar ik dankbaar voor ben opschrijf in mijn dagboek en dan is de noodzaak minder groot om het ook nog apart op te schrijven in mijn dankbaarheidsdagboek.

We gaan volgend jaar weer lekker verder!

Elk jaar stel ik tien doelen voor mezelf en eentje van 2022 was dat ik elke dag wilde journalen. Dat is me gelukt. Ondertussen is het zo’n gewoonte geworden dat ik niet vind dat ik het als doel mee hoef te nemen voor volgend jaar. Over mijn/onze jaardoelen van 2023 ga ik later deze maand ook nog een blog schrijven. Waarschijnlijk doe ik er dan meteen weer een blog bij over het stellen van haalbare doelen, voor als je zelf ook eens wilt proberen of het wat voor je is. Bren en ik vinden persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk en we zijn continu bezig onszelf opnieuw uit te vinden en nieuwe dingen te leren. En het journalen? Daar gaan we in 2023 onverminderd mee door!

Journal jij ook, of ben je van plan dit te gaan doen in 2023? Laat het ons vooral weten! 🙂

Happy dreams!

Jeffrey

Gepubliceerd door Jeffrey Debris

Jeffrey Debris is the author of the Shaedon Resurgence scifi trilogy. Besides being a writer he also enjoys video games, reading, music, and movies.

3 gedachten over “Wat een jaar lang journalen mij heeft gebracht

  1. Jeffrey, What is good is that you adjusted the three journals to fit your life with the 6-minute diary becoming your main diary along with the a gratitude diary when you have something to say and the every day a question. .And now you said journaling is such a habit that you no longer need to make it a goal in the next year! –You have done well journaling! Phil

    1. Hey Phil! Yes, journaling really has become second nature by this time, so that’s why I don’t think it’s needed to make it a goal for next year. As tomorrow is the winter solstice, Yule starts and we’ll definitely give that some attention on the blog. And I’ll be working on putting together my goals for 2023! It’s going to be an exciting year!

Geef een reactie

%d