Review: Wolventijd – Lysander Mazee

Genre: Young Adult
Uitgever: Dutch Venture Publishing
ISBN: 9789493265165
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 328
Uitgave: mei 2022

Hartelijk dank aan Uitgeverij Dutch Venture Publishing voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar in ruil voor mijn eerlijke mening.

Wolventijd Kaft

Flaptekst:
Ijshockeyer Auke weet niet wat hem overkomt als hij na afloop van een wedstrijd in Trondheim samen met zijn Noorse rivaal Sindre door mysterieuze krijgers duizend jaar terug in de tijd wordt gebracht. Auke en Sindre blijken te zijn ontvoerd om het leger van Vikinghoofdman Helgason te versterken. Die leidt veelbelovende rekruten op tot úlfhednar,  legendarische wolvenkrijgers, om de heidense manier van leven te bewaren in een veranderende wereld.
Maar Heimars zus Heidrún, meesteres van de taboemagie Seidr, heeft een andere bestemming voor Auke: een die zijn ondergang betekend, als hij niet oppast.

Allereerst die cover van het boek, want omg mensen, kijk dan hoe onwijs mooi. Dit was ook de eerste reden waarom ik dit boek zo graag wou lezen, zo verliefd op de cover gewoon, helemaal mijn soort stijl. Dat maakte me zo nieuwsgierig naar het verhaal en toen ik de flaptekst las was ik helemaal om, dit boek moest ik gewoon lezen! Dus ben ik mezelf heerlijk gaan innestelen op de bank met een warme kop thee en dit boek. Heeft het mij daarna ook gebracht wat ik ervan verwachte?

Zeker weten! Wat een tof verhaal is dit zeg! Het verhaal zat eerst wat rommelig in elkaar leek het voor mij, maar dat lag denk ik meer aan mijzelf dan aan de schrijver, want al snel zat ik volledig in het boek en wou ik het niet meer wegleggen. Vanaf het begin had ik gelijk al een zwak voor een van de hoofdpersonages, Auke, want wat is hij mysterieus en wat leek hij me een ontzettende lieverd ook, ondanks zijn toch soms ook wel wat bravoure. Maar dat hoort natuurlijk ook wel bij die leeftijd weer. Een ieder die mij een beetje kent weet dat ik gek ben op geschiedenis, mythes en hekserij. Dat laatste is natuurlijk ook echt mijn manier van leven en in dit boek gaat het dan ook nog eens over de hekserij waar ik zo graag meer over wil leren (en ook aan het doen ben door boeken te lezen erover etc.) namelijk Seidr, de Noorse hekserij van lang, lang geleden. Er komen runen in het boek voor, wijze vrouwen die deze verboden magie beoefenen en Vikingen…Hoeveel wil je nog meer? Ja, okay een goed verhaal, maar dat zit met dit boek wel goed. Ook vond ik het onwijs mooi om de groei van Auke mee te maken in het boek, want dat is zo gaaf gewoon.

Wolventijd Banner

De rode draad in dit verhaal is toch ook echt wel dat een van de hoofdpersonages een trans persoon is, dat vind ik zo ontzettend goed geschreven. Dat gevecht met zichzelf, de acceptatie of die er wel is of niet, maar ook dat intens trieste gevoel wat ik soms kreeg omdat hij het zichzelf niet waard leek te vinden om van gehouden te worden. Dat is een van de meest verschrikkelijke gevoelens die je kan hebben als mens, dus mijn hart brak tijdens het lezen ervan. Toch groeit ook dat allemaal met de personages en het verhaal mee in dit boek en dat is echt zo gaaf om te lezen. Het is een boek boordevol actie, avontuur, magie, vriendschap, vertrouwen, verraad, maar ook zeker is er liefde in het boek terug te vinden. En dat alles samen maakt het zo’n vet verhaal gewoon! Ik denk dat ik dit boek zeker nog eens zal gaan lezen.  En het krijgt ook zeker een mooie plek in mijn kast bij mijn fictieve boeken over hekserij. Want dat plekje verdient dit boek echt wel. Ik heb werkelijk genoten van dit verhaal, het zit echt zo goed in elkaar en ik hoop dan ook echt dat er meer van dit soort verhalen (en als het kan ook in de tijd waar het in afspeelt) op de boekenmarkt zullen komen. Want het is best alweer een tijd geleden dat ik kon zeggen dat ik absoluut van een Young Adult boek heb kunnen genieten met lezen. Dus hou jij van een ijzersterk, avontuurlijk, spannend, goed en meelevend verhaal vol magie en meer, dan is dit het boek dat jij absoluut in huis moet hebben. En ik wens je dan ook onwijs veel leesplezier alvast!

Cover: 🌟🌟🌟🌟🌟
Vertelling: 🌟🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟1/2
Verhaal: 🌟🌟🌟🌟1/2
Lettertype: 🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟1/2
Overall: 🌟🌟🌟🌟1/2

Happy reading!

Liefs,

Bren

Eén opmerking over 'Review: Wolventijd – Lysander Mazee'

  1. Bren, With all your praise for this Young Adult book, you could make it five star!!! Sounds like quite a story from all you said. There is so much in this book you love & especially the the Norwegian witchcraft of long ago! It sounds like an Adult book for you & not Young Adult!!! Well done, Bren! Phil

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: